lördag 19 februari 2011

Whiskey flamberad oxfilé med grönpepparsås


Det här är en annan favorit! Dessutom mycket enkel och snabb att laga till.

Oxfilén är som bäst när den har legat till sig och blivit mör och mörkröd istället för ljusröd. Lyckligtvis så sammanträffar det med att datummärkningen börjar närma sig sista förbrukningsdag. Den här rätten lagas därför när det finns färsk svensk oxfilé på extrapris.

För att resultatet ska blir riktigt bra med möra köttbitar tar jag fram köttet i rumstemperatur ca 3-4 timmar innan det är dags att steka. Om filébitarna är rumsvarma när de läggs i stekpannan så blir de möra när de är stekta. Är de kalla när de steks så blir köttet segt.

Jag låter en rejäl bit smör smälta i en ganska varm stekpanna. Smöret får fräsa klart, då är stekpannan så het som jag vill ha den innan köttet läggs i. Jag börjar på hög värme, är det för kallt blir köttet mer kokt och torrt. Behövs det så sänks värmen efter hand. Köttet läggs i och får steka klart på ena sidan innan det vänds.

Nu är jag kräsen med hur genomstekt filén ska vara. Jag vill ha den så att den inte är röd eller rosa, men samtidigt inte seg. Det är inte helt enkelt, för stektiden däremellan är inte så lång. Jag låter köttet stekas till köttsafterna börjar bli synliga på ovansidan, då vänds köttet. Finns det någon som vill ha sitt kött rött så lägger jag i det när jag vänder mina bitar. Det vänds efter halva den tid som är kvar för ”mina” bitar.

När köttet är vänt så saltas och peppras det med lite vitpeppar. Vitpeppar och salt är egentligen de enda kryddor som behövs för att laga riktigt gott kött, men idag lyxar vi till det lite. Köttet saltas bara på den stekta ytan, inte på den råa sidan. Då kan saltet bidra till att köttet blir torrt. När den andra sidan är stekt så får den samma kryddning.

Nu till flamberingen. Det görs när köttet är färdigstekt för att tillföra smak. Det är enkelt och ger viss effekt vid middagsbjudningar. När köttet är färdigstek lyfts stekpannen bort från spisen och ställs på en bänk utan någonting ovanför. Jag gillar att flambera i rökig whiskey och väljer Laphroaig. Synd på whiskeyn? Heder till oxfilén! En äggkopp whiskey hälls i den heta pannan och precis efter det tänds ångorna på med en tändsticka. Den som gjort det förut vet att hålla undan händer och ansikte. Det framgår med allt önskvärd tydlighet varför köksfläkten, gardiner och annat brännbart inte skall vara ovanför stekpannan när det brinner. Låt det brinna klart och sätt tillbaks stekpannan på spisplattan med svag värme.

Nu tar jag bort eventuella stekrester som jag inte vill ha i såsen, häller i grädde och de krossade eller smulade grönpepparkornen. En klick dijonsenap och en knivsudd sambal gör nytta. Det hela blankas av med en klick smör och såsen rörs om utan att filébitarna dränks. Rätten är nu färdig att servera.

Den som känner sig osäker på att flambera och kryddning av gräddsåsen kan med fördel utföra det hela på falukorv några gånger för att öva upp färdigheten innan det riktiga köttet anrättas till festmåltiden. Whiskeyflamberad falukorv med grönpepparsås är inte fel det heller!

Vad kan serveras till? Jo, det finns mycket gott.

Rödlök i ugn: Skala och dela rödlökar. Lägg dem med den flata sidan neråt i en ugnsfast form och ringla över favoritoljan, gärna olivolja. Ställ in i ca 180 C varm ugn och låt stå där länge, tills de blivit genomvarma. Lite drygt 20 min kan vara lagom, prova dig fram. Nu smakar det inte lök utan lite mer sött. Hur gott som helst.

Enkel sallad: Tomat i bitar, hackad rödlök, färsk skuren mynta och lite hackad purjolök. Över det ringlas lite av favoritoljan.

De gäster som inte äter LCHF får hemgjord klyftpotatis. Skala potatisen och skär den i skivor. Lägg den på en plåt med ”ryggen” nedåt. Sätt in den i ugnen i 180-200 C i 20-30 minuter (Gärna samtidigt som rödlöken!). När den är klar ska den vara gyllenbrun. Ringla över lite olja, salta och strö över lite timjan.

Ett glas med rödvin av bättre kvalitet kommer väl till pass en sådan här kväll.

Ät och njut!

PS. Räknar du på ekonomin så finner du snart att fyra personer äter gott på det här sättet samtidigt som det blir billigare än om de äter varsin pizza! DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar