lördag 28 augusti 2010

Thaigryta med kyckling, röd curry och kokosmjölk


Det här är en favorit. Jag äter den som den är, med creme fraiche eller med goda grönsaker. De som inte äter LCHF brukar gilla den med ris. Då den går snabbt att laga till är det en utmärkt bjudrätt vid "stormiddag" om man räknar upp receptet med lite känsla.

Ingredienser:

1-1,5 msk olja
2 mellanstora lökar
1 knapp burk röd currypasta (Santa maria, det finns de som är starkare)
2-3 msk jordnötssmör, crunchy. KRAV finns på COOP. Inga tillsatser, lite kolhydrater.
2 burkar kokosmjölk. Jag använder en sort med mycket "creme" och lite vätska. Dock inte den krämiga sorten som är processad, utan en som är gjort av färsk kokosnöt.
3 kycklingfiler, strimlade
2 burkar bambuskott
1 lime
1-2 tsk färsk hackad eller fryst basilika.

Så här gör jag:

Jag fräser den hackade löken på medelvärme så att den mjuknar. Sen rör jag i currypastan och låter den "muschla"-ihop sig med löken och oljan en stund under omrörning. Därefter får jordnötssmöret smälta in i det hela, också nu under omrörning så att det inte bränns. När det värmt in i röran häller jag i kokosmjölken och den strimlade kycklingen. Är kycklingen halvfryst får grytan koka lite längre. Det sista som går i är bambuskotten, saften av den pressade limen och basilikan.

Är det någon av gästerna som tycker att den är för starkt kryddat går styrkan ner om man rör i lite creme fraiche. När jag vill ha den som soppa häller jag helt sonika i ytterligare en burk kokosmjölk. Det går utmärkt att experimentera med olika kryddor och mängder, tex grön curry istället för röd (Då blir den lite "vassare" och inte så "rund" i smaken). Jordnötssmöret slår lätt igenom i smak, så ha inte för mycket. (Tillsätts vanlig grädde blir den helt "platt" i smaken och blir direkt tråkig. Då är den också svår att rädda genom att ha i mer av de andra smakerna). Den går att få riktigt god med lite känsla för balansen mellan kokosmjölk, currypastan och jordnötssmöret.

1 kommentar: