måndag 27 september 2010

Blanda egen sportdryck, recept


(Klicka på bilden om du vill förstora den)

Nu när vi börjar springa längre pass kommer behovet av bra dryck. Den här blandingen har jag använt förr.

Att blanda egen sportdryck är enkelt:

120 ml maltodextrin. http://www.humle.se/webstore/
33 ml fruktos. (Fruktsocker i butikshyllan, inte druvsocker).
1,25-2,5 ml salt
1 liter vatten
Smaksättare, tex pressad citron på flaska.

Blanda ingredienserna med vattnet. Det kan ta lite tid innan allt löser sig. När det gjort det har du en bra sportdryck, men den är så söt att den är svårdrucken. Den behöver smaksättas. Jag har provat mig fram och pressad citron fungerar bäst. Ta den gula plastcitronen i kylskåpet som inte går att använda till något annat och tryck i en rejäl skvätt (Köp den lite dyrare som är mer koncentrerad, de billigare förmår inte ta bort all sötma ur smaken). Jag har provat med andra smaksättare, tex Soda Streams, men de innehåller socker. Just den här blandningen behöver inte mer socker. Receptet har jag översatt efter att ha räknat med "Cups" och "oz" från recept i olika tidningar och från nätet. Recepten varierar lite beroende på olika länders översättning av just dessa mått. Det gemensamma är att samtliga refererar till Dr Asker Jeukendrup.

Drycken håller att förvara i kylskåpet något dygn. Blandningen du får är fri från många mysko E-nr tillsatser som finns i "köpes"-drycker. Enda negativa effekten av det är att rester i dricksflaskan möglar snabbt, så skölj ur den efter användning. Likaså bör du skölja munnen med vatten för att skydda tänderna. Ibland hoppar jag över saltet, vilket behövs för Na/Ca balansen, för att jag tycker det smakar bättre utan.

Varför är den här blandningen bra då?

Jo, för att fungera behöver musklerna energi. Energin måste transporteras med blodet till cellerna där den skall användas. Energin transporteras i form av socker och kroppen kan ta upp en viss mängd socker per tidsenhet. Det intressanta är att det verkar finnas två mekanismer för att transportera socker in i muskelcellerna. Den ena transporterar glukos och den andra fruktos. Var för sig kan de transportera en viss mängd energi per tidsenhet till cellerna. Tillsammans kan de transportera mer. Varför är det intressant? Jo, en sportdryck med både glukos och fruktos kan ge muskelcellerna mer energi per tidsenhet. Receptet ovan innehåller båda sorterna. Upptäckaren av detta, Dr Asker Jeukendrup, förklarar bäst själv:

http://engage.powerbar.com/ca/NutritionResource/PowerBarScience.aspx

Behöver man sportdryck? Frågan är välmotiverad. En av mina vänner som är betydligt mer vältränad än jag ställde helt enkelt frågan "Magnus, tycker du verkligen att du behöver det" när jag berättade hur enkelt det är att blanda själv. Jo, jag tycker det hjälper mig, framför allt under längre pass. Jag har kört några fem-timmarspass på inlines med sportdrycken ovan alternativt med vanligt vatten för att testa och jämföra. Jag upplever en stor skillnad med sportdrycken, främst i slutet av de långa passen. Den enda biverkning jag känt av är huvudvärk de gånger jag bara druckit sportdryck och inget vatten.

Blanda, träna och prova. Hoppas receptet fungerar för dig också.

1 kommentar:

  1. Jag å min sida kör med vatten + runekakor.

    Lagar en stats kakor delar i 40grams bitar och har i frysen. Bara att plocka fram vid behov.

    Då räcker det att ha en flaska med sig, dessutom kan man välja vätska eller energi intag

    /Lillebror

    SvaraRadera