tisdag 31 augusti 2010

Jägarglass


Idag provsmakades den egenhändigt tillverkade glassen. Mycket god! Sån här glass kommer jag ha tillgänglig i frysen framöver. Nu åt väl inte stenåldersmänniskorna glass, men hade de gjort det hade den varit så här!

Receptet är ett vanligt glassrecept, men utan socker.

För mig som är fettförbrännare och normalt inte äter vare sig kolhydrater eller socker så smakar den utmärkt. Min familj som normalt konsumerar socker tycker att den smakar ”Grädde med jordgubbar”.

Vad innehåller den och hur tillverkas den då?

3 dl vispgrädde (I mitt fall laktosfri)
3 ägg, gärna ekologiska
2-3 dl frysta jordgubbar
1 tsk vaniljsocker

Grädden vispas så att den blir relativt hård. Äggulorna och äggvitorna separeras. Äggulorna vispas med vaniljsockret och hälls sen ner i den vispade grädden. Äggvitorna vispas för sig så att de blir ”marängsmetshårda”, dvs bunken ska gå att vända uppochned utan att något faller ur, sen rörs de också ner i grädden. De frysta jordgubbarna fick tina lite i kylskåpet så att de gick lätt att skära/hacka. Jordgubbshacket vändes också ner i gräddblandningen.

Sen är det bara att ställa det hela i frysen i ca 4-5 timmar. Några jordgubbar sparades till uppläggningsfatet och de var goda att äta till.

Nästa gång jag gör det här provar jag utan vaniljsocker. Ett vanligt glassrecept innehåller 2-3 matskedar vaniljsocker och dessutom 2-3 matskedar florsocker. Med det i glassmeten skulle åtminstone jag få ett schysst insulinpåslag. Med tanke på det övriga innehållet i glassen är det ingen bra kombination. Nu orsakar väl inte 1 tesked vaniljsocker någon sådan insulinrusning, men smakmässigt tror jag inte den gör någon skillnad och därför får nästa glassomgång klara sig utan vaniljsocker.

Smaklig spis.

1 kommentar:

  1. Nu har jag också en "glass" på gång i frysen. Jag hade inget vaniljsocker hemma så det blev 2tsk vaniljpulver och pyttelite socker istället. Istället för jordgubbar blev det blåbär. Längtar tills i morgon då det blir provsmakning./Frida

    SvaraRadera